De mensen achter de Ri4daagse.

Koffer aan zee

Ze wisten niet dat het onmogelijk was, dus ze hebben het gedaan.
(Mark Twain).


Monic Deichmann / expeditieleider en programmamaker Ri4daagse
Geboren aan zee, wonend in een uiterwaard pal aan de rivier, werk ik ca. 25 jaar als ontwerper/projectleider aan waterprojecten in opdracht van natuurorganisaties, overheden en bedrijven waarin de verbinding van mensen met het veranderende landschap in riviergebieden en aan de kust centraal staat.
Hiervoor ontwerp ik zowel de omgeving (gebouwen en ontmoetingsplaatsen) als de ontmoeting zelf (openingen, wildernisdiners, land-art projecten etc.)
Het landschap of de plek is hierbij geen decor maar een onmisbare inspiratiebron.


De nieuwe koers die ik vanaf 2018 als expeditieleider met de Ri4daagse ben ingeslagen, houdt in dat we in twee Expedities via de grote rivieren, de Biesbosch en het Haringvliet, naar de Noordzee reizen. Een ontdekkingsreis met verrassende belevenissen en ontmoetingen met rivier en delta-experts, waarin je op een directe, actieve manier de dynamiek, kracht, onmisbaarheid en de mogelijkheden van de grote rivieren, de delta én elkaar ervaart.
De expedities krijgen vooral betekenis, omdat het verhaal van water en de actualiteit op allerlei verrassende manieren verweven is met de reis, waardoor je dingen beleeft, probeert en leert die alleen buiten, aan de rivier, te ervaren zijn. Hierbij kies ik als programmamaker en vormgever van de tocht voor iedere expeditie een inspirerend thema wat tijdens de vier dagen op allerlei manieren wordt belicht. Hierbij zoek ik de samenwering op met wetenschappers, kunstenaars, pioniers, klimaatdeskundigen etc. en ontwerp ik ook zelf ervaringen onderweg.
Ondertussen laten we de gebieden waar we doorheen komen schoner achter dan we ze aantreffen door zwefvuil op te ruimen en experimenteren we met slimme, leuke eenvoudige oplossingen om zo duurzaam mogelijk te reizen en verblijven in de natuur.

Deze expedities zouden niet mogelijk zijn zonder de hulp van ons Ri4daagse team: Hans, René, Ton, Emmie, Sebastiaan en Mattijs.
Met dank aan Danja, Rowdy en Clemens die in 2018 en 2019 meegeholpen hebben.

 

Hoe begon de Ri4daagse?
Hans Heerdt startte in 2014 met subsidie van de Provincie Gelderland met de Ri4daagse tochten vanuit de passie om mensen met het landschap en elkaar te verbinden. 
Hij organiseerde  van 2014 - 2017 avontuurlijke Ri4daagse dagtochten waarin deelnemers te voet, fiets of boot langs en over de Waal reisden. De Ri4daagse tochten in 2016 en 2017 zijn georganiseerd door Emmie Nuijen. Dit alles werd uitgevoerd in samenwerking met het voormalige bestuur bestaande uit Sigrid van den Heuvel,Ton Coenraads en Marie Helene du Fossé. Deze dagtochten stonden in deze periode nog los van elkaar, dit in tegenstelling tot de tochten van nu waarin we van oost naar west doorreizen richting zee.
Ik bouw vanaf 2018 met veel plezier door aan de ontwikkeling van de Ri4daagse vanuit de mooie basis die gelegd is door al deze hierboven genoemde mensen.