Veel gestelde vragen

Heb je een vraag? Kijk dan even of het antwoord hier tussenstaat.

Hoe kan ik betalen?

Betaling verloopt via IDeal via onze betaalpartner Mollie, Hiervoor wordt een SSL-beveiligde verbinding gebruikt.

Massage

Kan ik ook met een acceptgiro betalen?

Nee dit kan niet. Als je via de website boekt, kom je vanzelf op een pagina waar je direct met iDeal kunt betalen. Zodra je hebt betaald, ben je verzekerd van deelname en krijg je ook een bevestiging hiervan.

Schip Columbus

Krijg ik een bevestiging van mijn betaling en inschrijving?

Ja, na aanmelding en betaling via de website ontvang je een bevestigingsmail met de factuur van je boeking, waarop je kunt zien dat de aanmelding goed is verlopen. Op de factuur staan vouchers voor de geboekte items.
Wanneer je de reis zakelijk wilt boeken kun je dat aangeven, dan krijg je een BTW factuur van ons.

 

Foto van ganzen in de lucht

Kan ik me inschrijven voor minder dan vier dagen?

Bij Expeditie Oost kan dat, je kunt kiezen uit een tweedaags ticket op: donderdag (21 mei 2020) en vrijdag (22 mei 2020) of op zaterdag (23 mei 2020) en zondag (24 mei 2020)

Bij Expeditie West kan dat niet en reizen we met de hele groep in vier dagen naar zee van 26-29 september 2019.

Foto van rivierstrand met wilgen

 

Kan ik in contact komen met andere wandelaars?

In verband met de privacy is het niet op de website te zien wie er zich hebben aangemeld voor de Ri4daagse. We hebben wel een ‘Reismaatjes forum’.
Hier kun je een oproep plaatsen waarin je aangeeft dat je graag moet iemand wilt optrekken tijdens de reis. Het forum is alleen bedoeld om mensen met elkaar in verbinding te brengen. Wanneer je afspraken wilt maken onderling bepaal je zelf hoe je dat doet, telefonisch of via social media. De Stichting Ri4vierdaagse houdt zich afzijdig van het forum.

 

 • Wil je de Ri4Daagse samen lopen tijdens een date? Meld je dan aan bij DeWandeldate, dé datingsite voor wandelaars en natuurliefhebbers. Je kunt daar ook een oproep plaatsen. Wellicht vind je iemand om een paar dagen mee op te trekken.
Foto van groot rivierstrand met wandelaars

Wat gebeurt er bij slecht weer en hoogwater?

De Ri4daagse gaat ook bij minder goed weer door en wordt alleen uitgesteld in gevaarlijke situaties en overmacht, dus extreem noodweer.
Veiligheid staat voorop.
Bij hoogwater wordt de tocht afgelast omdat de route dan niet begaanbaar is. We kiezen dan een nieuwe datum waarop de expeditie plaatsvindt.
 

Avondlicht foto uiterwaard

Organiseren jullie ook maatwerk expedities voor een besloten groep?

Jazeker! Wil je een expeditie met je bedrijf, familie, vrienden of club, laat het ons dan weten. We denken graag mee over een expeditie die helemaal aansluit bij de wensen van jullie groep en waarschijnlijk meer dan dat. 

Konik paarden op waalstrand

Wanneer gaat de Ri4daagse niet door?

De afgelopen vier jaar zijn alle Ri4daagsen doorgegaan. We hebben per tocht wel een bepaald aantal deelnemers nodig om het te kunnen organiseren. Bij Expeditie Oost zijn dat er ca. 80 / 90. Bij Expeditie West in 2019 zijn dat er ca 50 omdat we met iedereen gaan kamperen. Iedere tocht bekijken we opnieuw hoe we op de meest avontuurlijke manier kunnen reizen, wat ervoor nodig is en met hoeveel deelnemers we kunnen reizen. We vermelden het aantal deelnemers dat altijd op de website en in de nieuwsbrief.

Behalve het aantal deelnemers zijn er ook weersomstandigheden die het onmogelijk maken om te reizen, denk aan hoogwater waardoor de uiterwaarden niet meer toegankelijk zijn, of extreem laagwater, waardoor schepen niet meer kunnen varen. Ook wanneer het onveilig wordt -bij aanhoudend noodweer bijvoorbeeld- nemen we geen risico's en wordt de tocht gecancelled. 
Uiteraard nemen we wel z.s.m. contact met je op wanneer de expeditie niet doorgaat.

Maar nogmaals: dat is nog nooit voorgekomen in de afgelopen 5 jaar.

Foto van scheepsvlag schil op de Waal

Als de Ri4daagse of het Ri4nomadenkamp niet doorgaat, krijg ik dan mijn geld terug?

Het kan gebeuren dat de Ri4daagse een expeditie, of een onderdeel daarvan zoals het Ri4nomadenkamp, dient te annuleren, bijvoorbeeld door te weinig deelnemers of in geval van overmacht, denk bijvoorbeeld aan extreem noodweer of hoogwater. In dit soort gevallen zal  deze Ri4daagse expeditie naar het volgende jaar worden verplaatst. Deelnemers kunnen er dan kiezen om hun tickets te gebruiken in het volgende jaar, of voor restitutie van het betaalde bedrag.

Vlaggedraagster

Mogen mijn kinderen mee?

Jongeren vanaf 15 jaar mogen mee en moeten echt een goede conditie hebben. Deze minderjarige blijft onder verantwoordelijkheid van deelnemende ouder en/of begeleider.

Luisteren in een Meloenenbos

Mag mijn hond mee?

Nee dat kan echt niet, we komen door natuurgebieden waar het voor honden verbonden toegang is onder vanwege de wilde kuddes paarden en runderen, herten, bevers en vele vogels die hierdoor opgejaagd kunnen worden.

Foto van koeien op zandduin

Mag ik mijn eigen eten meebrengen?

Bij Expeditie Oost kan dat zeker. Maar wanneer je liever een door ons gemaakte lunch op een bijzondere plek onderweg wilt meemaken, kun je dit bijboeken via onze website. 

Wanneer je zelf je lunch meeneemt zijn onderweg vele mooie plekken om je lunch te nuttigen. Wij vragen je om in dat geval NIET op het teras van een horeca onderneming neer te strijken.
Let op: op sommige trajecten zijn weinig horecagelegenheden
, wanneer je geen lunch meeneemt én geen Ri4daagse lunch reserveert kan het zijn dat het ingewikkeld wordt om iets te eten of te drinken onderweg

Bij Expeditie West is het eten en kamperen inbegrepen omdat het op grote delen van de route niet eenvoudig is om onderweg eten te kopen, we reizen ver van de bebouwde kom en zondag alle winkels dicht zijn.

 

Lunch salade

Heb ik een goede conditie nodig voor de Ri4daagse?

De wandel- en fietsafstanden zijn pittig, zwemmen is optioneel en er is ook altijd een sloep om je over te zetten. De tochten zijn echt goed te doen wanneer je een behoorlijke conditie hebt. De Ri4daagse is geen prestatietocht, er is dus genoeg tijd om te reizen.

Voor een idee van de afstanden:

Bij Expeditie West zijn de afstanden die we per dag lopen iets minder groot dan bij Expeditie Oost.
Om je een idee te geven van de afstanden van de tocht: op een dag loop/struin je bijvoorbeeld 17 kilometer en vaar een stuk of je fietst 30 kilometer, maakt een vaartochtje en loopt 8 kilometer of je fietst 15 kilometer, vaart drie uur in een kano -of gemotoriseerd sloepje wanneer kanoën een probleem is- en loopt nog 6 kilometer.

IS KANOEN EEN PROBLEEM LAAT HET ONS WETEN, DAN BEDENKEN WE EEN OPLOSSING
Wanneer het kanoën een probleem voor je is kun je dit op het boekingsformulier aangeven of via de mail, in dat geval zorgen we voor een kleine sloep met een motor waarin je met ca. 6 personen kunt varen. 

INFO OVER DE KANO'S
We varen met kano's en niet met kajakken. Een kano is van boven open, is vaak breder dan een kajak, je kan er gemakkelijk in- en uitstappen en heeft meer ruimte voor bagage. Daarnaast kan je in een kano ook met meer mensen zitten.
We varen met twee- en driepersoons kano's. Er zit ook een verschil in de peddels: bij een kajak heb je een dubbelbladige peddel en bij een kano een steekpeddel met één blad. Je krijgt van tevoren een instructie over de peddeltechniek. Kanoën is heel eenvoudig weten we uit ervaring met andere groepen, echt iedereen kan het na een beetje oefenen.

Bij Expeditie Oost struinen we op een dag ca 20 km langs rivierstranden, varen we met sloepjes of fietsen we 35 km en lopen we nog 6 km.

ZWEMMEN IS OPTIONEEL, JE KUNT ALTIJD MEEVAREN MET EEN SLOEP.
Wanneer het niet te koud is zwemmen we ook nevengeulen over (denk aan een afstand van 150 meter), maar er is altijd een sloep zodat je niet hoeft te zwemmen en de zwemmers altijd geholpen kunnen worden mocht dat nodig zijn. 
We zwemmen NIET over de Waal, dat is verboden en veel te gevaarlijk in verband met de scheepvaart.

Varen kost weinig energie, al is een beetje lenigheid wel handig bij het instappen in kleine sloepjes en bootjes, maar er zijn altijd mensen om je te helpen hierbij.

waalstrand

Wat zijn handige websites ter voorbereiding Ri4daagse?

Wandel.nl: de wandelcommunity van Nederland

Wandel.nl biedt alle wandelaars in Nederland diensten, kennis en producten om wandelen optimaal te ervaren.
Op de speciale Vierdaagse-pagina vind je interessante artikelen en tips die je helpen om goed voorbereid aan de start van de Ri4daagse te verschijnen. Wandel.nl is een initiatief van KWBN, Koninklijke Wandel Bond Nederland. 

Sportzorg.nl: verantwoord sporten en gezond bewegen

Sportzorg.nl/vierdaagse is de voorlichtingswebsite van Sportgeneeskunde Nederland. Op deze onafhankelijke website vind je laagdrempelige informatie over uiteenlopende onderwerpen als blessures, voeding, psychologie, sportkeuringen en chronische aandoeningen. 

Rivierenland.nl: Steelt je hart. Een website vol tips voor overnachtingen.
 

Zonsonderang tijdens een wandeling bij de Ri4daagse

Wat is handig om mee te nemen tijdens een expeditie?

 • Zorg voor goede kleding passend bij het te verwachten weertype;
 • Je struint soms door ruig gebied waar akkerdistel, brandnetel en wilde braam voorkomen, pas kleding daarop aan;            
 • Trek een broek met lange pijpen aan, of neem er één mee;
 • Zorg voor hoofdbescherming bij felle zon;
 • Stevige wandelschoenen: bij vochtig weer, liefst waterdicht;
 • Mocht je je schoenen nog niet helemaal ingelopen hebben, neem blarenpleisters mee;
 • Een paar extra sokken is altijd handig;
 • Een klein rugzakje voorkomt veel onnodig gesjouw;
 • Neem bij warm weer voldoende drinken mee;
 • Neem een camera en/of verrekijker mee, het is prachtig langs de rivier!
 • Muzikanten onderweg naar Bisonbaai

Zijn er tips over schoenkeuze en behandeling van voeten?

Tijdens de Ri4daagse wandeltocht worden je voeten extra belast. Door druk- en wrijvingskrachten op de huid kunnen blaren ontstaan. OnMyFeet the Journey geeft tips.

Tijdens de Ri4daagse worden je voeten extra belast. Door alle druk- en wrijvingskrachten op de huid kunnen blaren ontstaan. Ook andere factoren vergroten de kans op blaarvorming: de conditie van de huid, de gedragen wandelschoenen en -sokken, onderliggende ziekten en ook de weersomstandigheden.

Tekst: Alie Vink, bewerkt door Annelies van den Bogert, OnMyFeet the Journey.

Het voorkomen van blaren

Er zijn verschillende methoden om de kans op blaarvorming te verminderen, maar geen enkele van deze methoden kan garanderen dat er geen blaren zullen ontstaan. Vaak is het een kwestie van proberen en bepalen welke methode voor jou als wandelaar het meest effectief is. 

Hieronder een overzicht van aandachtspunten en vaak toegepaste methoden om blaren te voorkomen:

 • Koop speciale wandelsokken die voor de eerste vochtafvoer zorgen, de voettemperatuur reguleren en waarin geen voelbare naden zitten, die vervelende drukpunten kunnen veroorzaken. Een extra paar droge sokken meenemen is, ter omwisseling halverwege een wandeling, handig. Een vochtige huid vergroot namelijk de kans op blaarvorming.
 • Koop ruim van tevoren goede wandelschoenen. De schoenen moeten goed passen bij uw voettype (er zijn diverse leesten voor zowel smalle als zeer brede voeten en er zijn tegenwoordig ook schoenen met een hallux-valgusleest leverbaar). Kies uw schoen ook uit in de juiste categorie, welke afhankelijk is van het terrein waarop je wilt wandelen. Een wandelschoen moet bij aanschaf lekker zitten en voldoende lengte hebben voor het uitzetten van de voet tijdens het wandelen. Loop je schoenen in, waardoor de schoen zich goed naar je voeten zet en de kans op blaren verkleint.
 • Gebruik dagelijks een voor uw voethuid geschikte verzorgende voetcrème. Gebruik geen vaseline of uierzalf, daar deze de huid afsluit of verhardende producten, die naast uitdroging van de huid zorgen voor onderling verschil in elasticiteit tussen de huidlagen. Bij een eventuele blaar zal deze niet naar buiten ‘groeien’, maar onder de buitenste huidlaag gaan zitten en duwen tegen de tussenlaag, waar ook uw zenuwen zich bevinden. Een grote blaar buiten is meestal vele malen minder pijnlijk en tevens beter behandelbaar dan een kleine blaar onder eelt.
 • Was je voeten het liefst alleen met water en droog deze goed af ook tussen de tenen. Zeep droogt de huid uit waarop deze sneller eelt en kloven kweekt en tast de natuurlijke beschermende flora op de huid aan, waardoor bacteriën en schimmels kans zien de huid binnen te dringen.
 • Houd goed de drukpunten op je voeten in de gaten. Hier ontstaan sneller blaren. Bekende drukpunten zijn de hiel, de voorvoet en de kleine tenen. Te veel druk op bijv. de wreef, de hallux valgus (knok bij de grote teen), maar ook een licht glippende hiel is goed oplosbaar door de schoenen anders te veteren.
 • Sommige wandelaars hebben baat bij het preventief afplakken van drukpunten op de voet. Hiervoor zijn speciale plakmiddelen verkrijgbaar, welke goed vochtdoorlatend, rekbaar en huidvriendelijk zijn. U mag nooit circulair afplakken rondom de tenen. Dit om stoornissen in de bloedsomloop te voorkomen. Een goede preventieve blarenpleister is van Compeed, te koop bij drogist en apotheek. 
 • Een strook vette watten tussen de tenen door rijgen, beter bekend als de 'Friese methode', zorgt ervoor dat drukpunten tussen de tenen beter beschermd zijn. Daarnaast komen er steeds nieuwe producten op de markt; bijv. wandelwol. Probeer producten ruim van te voren uit. Geen voet is hetzelfde; dus ook geen oplossing is hetzelfde.

Het laten behandelen van blaren

Als je meedoet aan de Ri4daagse is Annelies van den Bogert, van OnMyFeet the Journey, aanwezig op 18 en 19 augustus, tijdens de 3e en 4e dag, om je eventuele klachten en blaren te verzorgen. Prik blaren liever niet zelf door. Zie onderstaand punt.

Het zelf behandelen van blaren

Er zijn door het Nederlandse Rode Kruis verschillende protocollen ontwikkeld om blaren op een effectieve manier te behandelen. Het behandelen van blaren is een praktische vaardigheid. Het zelf behandelen van blaren is vaak lastig omdat je zelf vaak niet weet hoe dit moet, de benodigde ervaring mist of de blaarlocatie niet makkelijk bereikbaar is. Een verkeerd behandelde blaar kan geïnfecteerd raken met pijn en veel ongemak tijdens het wandelen als gevolg.

Meer weten? Bel Annelies van den Bogert, van OnMyFeet the Journey, voor behandeling of tips (mob. 06 - 13561954)

Met een vriendelijke groet van het team van OnMyFeet the Journey

OnMyFeet the Journey

Poppelenburgerstraat 14 

4191 ZT  Geldermalsen
www.onmyfeet.nu


Afbeelding verwijderd.

Hoe ga ik om met de kuddes in de natuurgebieden?

 • Houd minimaal 25 meter afstand van de paarden en runderen
 • Voer of aai de dieren nooit
 • Loopt nooit tussen een moeder koe en haar kalf door, of tussen een merrie en haar veulen dat is vragen om problemen!

 

Galloway
Galloway

Wat zijn handige websites met reisinformatie

 www.ns.nl voor reisinformatie over treinvervoer
 www.breng.nl voor actuele routeinformatie per bus
 www.arriva.nl voor reisinformatie treinvervoer
• Voor het gehele openbaar vervoer in Nederland kunt u terecht op de reisplanner van Go About of 9292.

Fietsdag Ri4daagse

Kan ik vrijwilliger / stagaire worden bij de Ri4daagse?

Vind je het leuk om mee te werken in een dynamisch team waarin zowel praktische aanpakkers als organisatorische- en sociale-, communicatieve-en logistieke duizendpoten nodig zijn, neem dan contact met ons op!

Zingen voor koeien